Entrevista a Joaquín Díez-Cascón


Joaquín i Marina Díez-Cascón

"
A partir dels meus viatges a fires d'arreu del món, em vaig adonar que a Barcelona li mancava una Fira d’Art Contemporani com les que tenen la majoria de capitals Europees".

................................

Una entrevista de la historiadora de l'art Emma Giné per Art Neutre?

................................

L'estudi d'arquitectura Diez-Cascón, format bàsicament per tres persones (arquitectes): Joaquín Díez-Cascón, Marina Díez-Cascón i Fernando Rial, està organitzant la Fira Swab, la primera Fira d'Art Contemporani de Barcelona. El certamen tindrà lloc del 10 al 13 de maig a les Drassanes de Barcelona, i comptarà amb la participació d'unes 40 galeries, entre nacionals i internacionals. Art Neutre? ha volgut apropar-se a Díez-Cascón, per tal d'aprofundir sobre l'origen, desenvolupament i objectius de la Fira Swab.

  • Vosaltres sou arquitectes?


    Sí, som una empresa d’arquitectura anomenada Díez-Cascón Arquitectes, i la formen, bàsicament, Marina Díez-Cascón, Fernando Rial i jo mateix, Joaquín Díez-Gascón. Fem projectes per Barcelona i actualment estem treballant en alguns hotels. Però també ens agrada molt el món de l’Art. A la meva època d'estudiant ja m’havia plantejat si fer Belles Arts o Arquitectura. Al final em vaig decidir per l'Arquitectura, però vaig estar un temps pintant i em vaig adonar que no era per a mi. Que era massa difícil. I això m’ha fet apreciar encara més els artistes i la seva obra.

  • Com va néixer la idea d’organitzar la fira?


    A partir dels meus viatges a fires d’arreu del món, em vaig adonar que a Barcelona li mancava una Fira d’Art Contemporani com les que tenen la majoria de capitals Europees. Vaig estar tamptejant el terreny entre les diferents institucions culturals i artístiques però no es posaven d’acord. Al final vam decidir muntar-la nosaltres. Era ara o mai. Vam començar l’any passat anant a Arco i organitzant un sopar amb un parell de galeristes que ens van aconsellar i donar suport. A la fira li vam posar el nom de Swab, una barreja de la paraula anglesa “Swap” (que vol dir intercanvi) i la “b” de Barcelona. Vam crear un comitè, format per Fred Mann (Londres), Leo Konig (Nova York) i Marta Moriarty (Madrid) que seleccionés les galeries d’art que hi haurien a la fira.

  • I vau iniciar el projecte.

    Sí, al principi vam tenir alguns problemes, però gràcies al suport dels galeristes de Nova York, Londres, Berlin, Sao Paulo, entre d'altres, ens vam animar.

  • Manteniu relació amb els galeristes, amb els artistes, amb els col·leccionistes?

    Quan vam començar a pensar en la fira ens agradava visitar altres fires i contactar amb els galeristes i artistes nosaltres mateixos. Volem que hi hagi una relació directa i personalitzada. La nostra idea és fer una fira petita i humana a Barcelona.

  • Si repassem la llista d'expositors del Swab en trobem molts d'estrangers. Perquè tants expositors de fora i tant pocs d’aquí?

    Bé, fins el moment comptem amb 40 expositors, però potser n’afegirem algun més. Quatre són d’aquí, la Galeria Senda, Estrany de la Mota, ADN i Iguapop. La resta són de fora, són galeries d'Alemanya, dels Estats Units, de la Gran Bretanya, del Japó... perquè el nostre objectiu és que es conegui a Barcelona l’art que s’està fent a nivell internacional. I per aconseguir-ho, s’havia de limitar el nombre de galeries d’aquí per poder tenir-ne més de fora. Igualment, els galeristes, els col·leccionistes i els artistes que vinguin a participar a la fira també coneixeran l’art que s’està fent a Barcelona.
    De fet hi haurà dues fires: Swab (a les Drassanes de Barcelona) i Swab in the city que proposa un recorregut per les galeries de Barcelona, a partir d’un mapa que estem elaborant i que repartirem al Swab. Així doncs, entre les quaranta i escaig galeries de la primera i les aproximadament cinquanta de Barcelona, farem una fira d’unes 100 galeries que donaran a conèixer les obres dels seus artistes.

  • Però com i on es desenvoluparà la fira?

    La fira tindrà la seu a les Drassanes de Barcelona. Volíem un lloc cèntric i accessible. I les Drassanes estan a les Rambles, un lloc emblemàtic i conegut per tothom, prop del Centre d’Art Santa Mònica, del Museu Marítim i del mar. D'altra banda, la durada de l'Swab serà de quatre dies: del 10 al 13 de maig. El dia 10 hi haurà la inauguració per als mitjans de comunicació i per a les personalitats. Després celebrarem una festa amb totes les persones vinculades a la fira. De l’11 al 13 estarà oberta al públic.

  • Quins objectius teniu i quins resultats espereu obtenir?

    Swab pretén ser una fira petita i variada, on hi hagi tant pintura com dibuix, escultura, entre d’altres tècniques. Amb diferents preus, per tal d’apropar l’art al públic. No volem competir amb cap altra fira, sinó fer-ne una de nostra, una de Barcelona. Donar una oportunitat a la ciutat per a que conegui què es fa al món i a l’inversa.

    Respecte a les espectatives, cal dir que iniciem aquesta fira per fer-la cada any, és a dir, amb voluntat de permanència. De fet, ja tenim bastantes galeries interessades per l’any que ve. I, com dèiem, també ens agradaria ampliar el nombre de galeries catalanes, ja que aquest any tampoc se n’han inscrit gaires. A la mateixa fira hi haurà informació de les inscripcions per a la propera sessió, que també es farà a les Drassanes. A més, estem acabant un catàleg, que vendrem a la fira i repartirem pels diferents museus, galeries, biblioteques tant del país comde fora, per donar a conèixer la fira.

    Web Swab: http://www.swab.es
    Web Díez-Cascón Arquitectes: http://www.diezcascon.com

 
Related Posts with Thumbnails