Entrevista a Sergi Aguilar



"Volem dur a terme una tasca cultural i una activitat que faci que la gent es quedi una bona estona amb nosaltres, sense pressa. I que torni sempre que vulgui".
................................

Sergi Aguilar, escultor i director de la Fundació Suñol és entrevistat per la historiadora de l'art Emma Giné :

- M’agradaria que em parlèssiu del Sr. Suñol.

El Sr. Suñol és un empresari que ha continuat amb els negocis de la seva familía. De fet, la Fundació es troba en un edifici del besavi del Sr. Suñol. Cap als anys 70 va començar a col.leccionar art, però com és una persona que mai no ha compartit els
seus negocis amb càrrecs públics, la seva col.lecció no era molt coneguda fins ara. El Sr. Suñol i jo ens coneixem des de fa 30 anys. Em comprava les meves escultures i a partir d’aquí va començar la nostra amistat.

I com va sorgir la idea de crear la Fundació?

Josep Suñol té una gran col·lecció d'art que ara ha volgut mostrar al públic per compartir-la. Amb tot, abans ja havia fet celebracions a casa seva per ensenyar les obres i també les havia exposat en alguna galeria o congrés important de Barcelona.

- El resultat ha estat un espai gran i molt acurat.

Si, parteix d’un projecte arquitectònic que s'ha anat desenvolupat durant quatre anys. No teníem pressa per obrir, ho volíem fer bé i cuidar fins l’últim detall.

- D'on provenen les peces de la col·lecció?

La majoria han estat comprades a Barcelona. D'altres van ser adquirides durant algun dels viatges de Josep Suñol. La col.lecció és formada per unes 1.100 peces.

- Com inicieu el cicle expositiu?

De moment estan previstes tres exposicions, de mig any de durada cadascuna. La primera és una selecció de les obres més emblemàtiques des del 1915 fins el 1995, la segona serà dels anys 70-90 i la tercera dels 80 fins l’actualitat. Seguim un ordre cronològic però no estricte, com has pogut veure a les sales. Donem importància a la cronologia, però també a la història que segueixen les obres.

- Donant una ullada a la mostra sorprén que les obres no vagin acompanyades dels seus cartells explicatius.

Vam fer moltes proves i vam veure que eren una interferència. El que volem és que el públic vegi l'obra. Hi ha una guia explicativa per a la gent que vulgui més informació. De vegades hi ha exposicions amb massa informació i aleshores la visió esdevé massa lligada a elements externs. Es nega una mica la historia que volen explicar i es dificulta la mirada de les peces. La informació sempre la tenim a mà, l’obra no.

- Quines activitats més teniu previstes?

Les exposicions duraran sis mesos i quan s’hagin acabat les tres previstes en farem d'altres de temàtiques. Per exemple, centrades en artistes concrets. Però sempre relacionades amb el fons de la col.lecció, que no volem que sigui estàtic, sinó que aporti coses noves. A l’espai annex a les sales d’exposicions, el ‘Nivell zero’, farem exposicions temporals d’artistes joves i emergents de l’art a Catalunya. Instal.lacions d’audiovisuals, activitats com xerrades, debats, vídeo, cursos… amb l’objectiu de potenciar la imatge i la creació.

- Com ha estat la presentació del centre al públic?

Hem obert poc a poc. Primer hem fet presentacions dins el món de la cultura, per sectors: museus, fundacions, galeries, col.leccionistes, espais alternatius… I després, hem obert al públic, de moment per les tardes. Segons la demanda anirem adaptant l’horari.

- Què aporta la Fundació Suñol al panorama artístic de la ciutat?

La Fundació Suñol vol tenir un format diferent que respongui a les necessitats dels artistes que hem anat investigant al llarg d’aquests quatre anys de gestació del centre.

- I quins resultats espereu obtenir?

No ens hem fet una idea prèvia. La Fundació ha estat creada amb molta il·lusió. Volem dur a terme una tasca cultural i una activitat que faci que la gent es quedi una bona estona amb nosaltres, sense pressa. I que torni sempre que vulgui.


Trobareu la Fundació Suñol
al Passeig de Gràcia, 98 de Barcelona

T 93 496 10 32
F 93 487 20 19

info@fundaciosunol.org
www.fundaciosunol.org

 
Related Posts with Thumbnails